Nasi lemak ala pak naser...
Pulut ayam goreng ala thai...
Sambal & rendang tu memang pedas. Guna cili kering dr msia. Sedaap! Best puji mknn sendiri.
Untuk nasi lemak, saya xguna santan. Untuk rendang pun xde santan sy ganti dgn plain yogurt. Untuk pulut pun xde santan sekadar buh minyak & garam. Hasilnya? Sgt marvellous & tidak berlemak tapi masih sedap.
Resepi nasi lemak: beras, garam, minyak masak, halba, hirisan halia, air secukupnya.
Resepi pulut kuning: beras pulut, serbuk kunyit, garam, minyak masak. Tanak dlm rice cooker.
Resepi rendang: ayam, bwg besar, bwg putih, halia, lengkuas, cili kering, serai, serbuk kunyit, daun kunyit, daun limau purut, plain yougurt, gula, garam. Satukan semua sekaligus dlm kuali selepas dh blend halus bhn2 kcuali ayam. Tunggu sampai masak & kering sedikit. Buh minyak masak utk garingkan sedikit.
Resepi ayam goreng thai: kena tanya suami dulu. Dia yg buat. Yg pasti ada bnyk bwg putih yg garing & wangi!
No comments:
Post a Comment
شكرا على تعليقاتك