Sunday, 2 February 2014

Sate 'kajang' Tabarbour, Amman

Semalam tiba2 rasa nak buat nasi impit. Jadi saya masak nasi lembik sikit pastu tumbuk2, isi dalam loyang & penyek2kan lagi sampai gebu & padat. Suami pula bila tgk sy wat nasi impit terus nak buat sate. Potong ayam, perap itu ini. Sementara tu saya buat kuah nasi impit. Tp tu sume kisah malam tadi.

Pagi tadi suami stat cucuk sate & bakar. Saya pulak panaskan kuah kacang smlm & potong bawang, timun, nasi impit. Sarapan pagi kami, tadaaa...





Bakar atas pan leper atas dapur gas je. Sekejap je masaknya.xde main2 asap pedih mata...


Sambil makan sambil piki besnya dapat wat banyak2 ajak orang makan sekali.

Buh resepi sikit slps mdapat permintaan tinggi dari peminat mak cik juhana kebabom:

Resepi sate:

Ayam potong dadu
Jintan manis serbuk
Jintan putih serbuk
Serbuk ketumbar
Halia kisar kering
Bawang putih serbuk
Serai kisar 
Gula
Garam
Serbuk kunyit

Sukatannya buh bnyk mana suka, keh3. Perap sume skali semalaman. 



No comments:

Post a Comment

شكرا على تعليقاتك

Almari berlaci..

Setelah membuat perbandingan harga dan saiz akhirnya beli di Ikea juga. Dua jenis rak jenis malm 160x78cm dan 80x123cm serta bak...