Oklah, jom tgk sarapan mrangkap mkn tghari kami...
Mcm biasa, ada tgn syatturoh yg xsabar nk menyantap...konon nk mkn sndiri tp stkt ni xbrapa nk bg mkn nasi @ mee sendiri. Abis bsepah nnt ummi jgk yg panas hati..kui2..ummi suap ye syg. Ummi suka suap org mkn...
RESEPI GULAI IKAN REMPAH NS DAGANG TERENGGANU (cara saya)
Bwg besar 1 biji
Bwg putih 3 ulas
Lada kering kisar 3 sudu bsr
Halia 1cm
Lengkuas 1cm
** kisar sume & tumis naik minyak
Rempah gulai tganu 3 sudu bsr
Rempah kari daging 1 sudu besar
** buh rempah di atas, tumis hingga naik minyak. Buh air klu kering.
Ikan makerel 1 ekor belah 6
Santan pekat 2 sudu besar
Air scukupnya
Asam jawa 1 sd kecil
Gula
Garam
Nasi tu sy tanak mcm biasa je. Buh serai, halba, garam, bwg merah racik, minyak. Tp tlupa buh halia. Haip!
Makan petang merangkap mkn malam...
Syawarma double..ada 4 biji syawarma tau! Ingatkn apa yg doublenya rpnya syawarmanya berdouble2. JOD 3 arganya. Sedap!
awa,aja bukannye suke ns dagang tp bile tgk awa msk sndiri dgn usaha yg sunggoh2 rs nk mknlah plak....kdg2 bkn mknan tu yg kite nk sgt tp rs takjub plak sbb nasi ni ssh nk bt tp awa yusran put byk effort nk bt...jd tekak ni rs meracau2 nk merasa...hehehe
ReplyDeletehihihi..aja, sbnrnya nasi dagang mcm ni jd spesel sbb dimasak kt luar negara..klu masak kt msia xheran pun. boleh beli belambak pagi2...mmg seronokmknn yg biasa kita beli je kt msia tp bjaya jgk kita buat bila duk jauh cam ni..rasa puas ati..hihi
Delete