Monday, 31 March 2014

Nasi mandy ayam (رز مندي بالدجاج)

Penat taip resepi tadi. Abis hilang. Kena taip smula. Resepi yg ni lepas sy perbaharui beberapa kali. Sy rujuk blog2 org Arab sendiri. Rasanya resepi ini the best nasi mandy yg sy prnh bt.

Nasi Mandy Ayam

Beras basmati 2.5 cawan
Ayam 1/2 ekor

Bahan A
Bawang besar 1 biji (potong dadu)
Halia 1cm (Tumbuk)
Tomato 1biji (Potong dadu)

Bahan B
Daun bay 2 helai
Lemon hitam kering 1 bj
Buah pelaga 5 bj
Bunga cengkih 5 bj
Kulit ky manis 1 inci
Serbuk kunyit 1 sd besar
Serbuk jintan putih 1 sd besar
Jintan putih kasar (Tumbuk halus)
Ketumbar biji (Tumbuk kasar)
Serbuk nasi mandy 1 sd bsr (Xbuh pun xpe)
Lada ijau (potong dua)
Hirisan lemon (buh dalam nasi)
Kiub ayam

Garam
Air secukupnya

Tengok gambar lebih jelas. Penat menaip cara nk buat tadi, terpadam semua. Bila rajin baru tulis semula.

Cara: ( baru rs rajin menaip)
Tumis bahan  A hingga garing. Masukkan bahan B dan tumis lagi. Buh ayam, kacau2. Buh air secukupnya utk empukkan ayam & masak nasi. Buh garam. Selepas ayam empuk dan air rebusan & rempah menggelegak, keluarkan ayam dan amik air rebusan tadi untuk masak nasi basmathi. Msk dlm rice cooker utk nasi cantik & jgn kacau slagi xmasak dan xkering airnya. 

Ayam tu boleh ditambah perisa buh serbuk jintan putih, serbuk kunyit, ketumbar biji tumbuk garam dan bkr dlm oven. Hasil lebih cantik klu bakar dlm oven. Nak goreng pun boleh.







Ayam xberapa cantik. Xde oven. Bakar dlm periuk je.

7 comments:

  1. gane nk bt lemon hitam...msk dlm ns sdp ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aja, lemon itam tu mmg org arab buh dlm sume nasi arab dia..klu nk bt sendiri pun boleh, peram lama dlm air cuka bergaram..pastu keringkan...tp sbnrnya buh hirisan lemon segar pun xpe dlm nasi...mmg sedaplah nasi arab buh lemon

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nampak Salwa. Dari semalam teringin nak makan nasi arab.
    K Azan baru nak tanya soalan yang sama. Mana nak dapatkan lemon hitam.... hihi..
    So, kalau guna lemon segar pun tak apa lah ya? Terima kasih share resipi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.azan, baru perasan mesej ni. hi2...limau kering hitam tu jarang jumpa di malaysia.mgkn boleh try tgk di kedai arab..ye betul, xde lemon kering pun xpe, guna fresh lemon, masuk sekali kulit limau tu..belah 4 @ hiris..mmg sedap boleh mkn skli ngn nasi lemon tu...klu masak dalam 2.5 cawan nasi cukup stgh biji lemon

      Delete
  4. yg awa guna tu bt sndiri ke beli?apa kegunaan dia yg lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aja, lemon itam tu awa beli yg siap..kt sini bnyk jual...aja guna lemon segar pun xpe...nk buat lemon kering tu amik ms jgk rasernya..klu dried lemon tu mgkn kn jemur mcm ikn kering..

      Delete

شكرا على تعليقاتك

Almari berlaci..

Setelah membuat perbandingan harga dan saiz akhirnya beli di Ikea juga. Dua jenis rak jenis malm 160x78cm dan 80x123cm serta bak...