Thursday, 10 April 2014

Homemade sardine!

Hari ni sy & suami buat sendiri sardin yg mcm dlm tin tu. Sy suka mkn sardin, suami pun. Sy sk pelbagaikan mskn sardin dlm tin tu, kdg2 bt sambal, buat masak kicap, sardin tumis bawang, kari sardin & mcm2 lg. Wlupun kt sini ada jg jual sardin dlm tin tp rasanya xsedap. Ikan hancur, sosnya mcm pelik rasanya. Nk beli dgn kawan agak mahal jgk, 4 ketul JOD2 (RM9).

Jadi memandangkan kami dh beli pressure cooker (utk bt sardin jgk sbnrnya), hari ni kami realisasikan impian. Suami sy ketua chef hari ni...

Langkah2 penyediaan:
 
Perap ikan makarel yg tlh dipotong dgn garam, cuka & jus lemon...perap dlm 10 minit je...

(2 ekor ikan makerel)



Tumis bwg besar, bwg putih, halia yg siap dikisar halus bersama dgn puri tomato...

(Bwg besar 1 bj, bwg putih 5 ulas, halia 1 inci, tomato puri 1 cawan)



Bubuh air 2 cawan & tunggu hingga mgelegak sdikit, perasakn dgn garam..



Bersihkan ikan yg tlh diperap tadi & bubuh dl pressure cooker...massk dlm masa 1 jam...



Tutup rapat & biarkan atas dapur dgn api sederhana besar. Boleh masak slama 30-1 jam.

Hasilnya...


Siap bungkus utk dijual..eh, xlah utk stok mknn sndiri je bila teringin mkn sardin:)



Saya buat sikit sambal sardin utk mkn dgn roti...mkn dgn nasi lemsk lg sedap!


Selamat mcuba.

No comments:

Post a Comment

شكرا على تعليقاتك

Almari berlaci..

Setelah membuat perbandingan harga dan saiz akhirnya beli di Ikea juga. Dua jenis rak jenis malm 160x78cm dan 80x123cm serta bak...