Sedap sgt menu kami tghari ni. Semalam sy teringat mkn ikan kicap wkt di wad hospital nk bsalinkan lubna 2012 yg lepas. Tapi yg kt hospital tu kurang sedap, plain je & isi ikan pun besar smpi tawar rasanya. Mgkn guna ikan yu kata suami. Dan yg sy biasa buat lebih sedap. Sedap puji masakan sendiri. Kat hospital tu sy mkn sikit je sbb mkn smbil tahan sakit kontraksi yg datang selang beberpa minit. Minta suami abiskan. Xsampai hati tgk terbazir mcm tu je.
Jadi hari ni bgtau suami sy nk msk ikan kicap. Suami pun setuju. Suami xcerewet bab makan, sy yg cerewet sikit, tp sbnrnya pompuan lain lg cerewet. Keh3. Jgn mare.
Menu utama kami hari ni, sy tumis dgn lebih minyak sikit. Tp xpe gn minyak sunflower...Sbnrnya antara rahsia makanan yg sedap adalah ditumis mggunakan minyak yg banyak. Jadi klu nk guna lebih minyak dlm masakan, gunakan minyak yg menyihatkan spt minyak bunga matahari, minyak zaitun khas tuk masak, & minyak sayuran yg lain...
Hasilnya...(Resepi ada kat bawah)...
Telur dadar yg cantik tu suami sediakan & goreng skali...sedap, ada keju koshkawan dlm tu...
Guna ikan ala2 ikan tenggiri yg kami beli di city mall smlm. Beli dlm 3 ketul besar arga dlm JOD11 (RM 46). Boleh potong jadi 6 keping semua sekali. Oklah. Hmm klu kt msia xde hati nk beli ikan mahal mcm ni. Tp kt sini, xboleh bkira dah, klu x mkn telur jelah stiap hari klu xnk kuar duit lebih.
Duduk sini bberapa bln buat sy bsyukur sgt duk Msia. Kt msia mcm2 ikan & mknn laut yg ada & lebih murah bbanding di sini. Kt sini laut pun xde jd logik jg ikan & seafood mahal. Tp kn klu kt msia pun harga mahal mcm kt sini mmg xpatut, sbb kita ada laut. Jgn sy blik nnt arga ikan sume mahal mcm kt sini sudahlah. Sgt xpatut klu blaku.
Smlm bila tgk udang saiz sederhana arga JOD14/ sekilo (RM64), tdetik dlm hati rs sesal. Dulu bila di msia tgk arga udang RM28 sekilo sy rs mahal sgt, rs mcm xpatut jual arga tu. Tp bila dh tgk sndiri harga lebih mahal dari tu di Jordan, bt sy bfikir pentingnya rs bersyukur dgn apa yg ada balik Msia nnt. Alhamdulillah. Dan bt sy xberapa nk bkira bab beli mknn yg arga mahal yg penting bkhasiat & mmuaskan hati.
Ok, yg ni punya kisah malam tadi. Mkn halawiyyat namanya warbaat & almk lupa plk nm satu lg..pelik benar nm halawiyyatnya...
Sblh kiri وربات nmnya JOD4/skilo. Sy beli 1/2 kg je..yg blh kanan gmbr JOD 17/ sekilo, sy beli suku kilo. Lebih mahal sbb lebih rumit nak bt & sgt sedap. Nk tahu rasa kedua2 halawiyyat ni? Rasa yg sgt manis, lemak berkeju yg berminyak!
Resepi ikan kicap: (Harus cuba sbb mmg sedap!)
Ikan tenggiri 2 keping (Buh kunyit, garam dan goreng)
Bahan kisar A
Bawang besar merah 1 biji
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 cm
Lada hijau besar 1 biji
** kisar halus bahan atas dan tumis.
Kicap manis (Sy gn Jalen)
Tomato puri 2 sudu besar
Kentang i biji potong dadu
Cara:
Goreng ikan berasingan dan ketepikan. Tumis bahan kisar A. Bila dah naik minyak buh kicap manis dan tomato puri. Buh kentang dadu. Biarkan kentang lembut sikit. Buh air ikut suka.Klu suka pekat buh sikit je, klu suka cair buh lebih sikit. Sy suka sederhana. Perasakan dgn garam dan masukkan semula ikan yg dh digoreng tadi. Dalam 3 minit lps buh ikan boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment
شكرا على تعليقاتك