Makan tengahari ni mmg betul2 sedap. Dh lama xmkn tom yam...jd sy bt tomyam campur. Ayam, daging & udang...
Lepas makan, sy ngn suami sambung susun atur perabot dlm bilik tidur, mrngkp bilik bljr, bilik mkn, bilik tv kami...lubna pun tolong, tolong menyibukkan diri...
Nnt bila dah bersih sikit bilik, susun cantik2 lg baru mik gambar lagi. Sy suka alih & susun perabot sb sy dpt mood & suasana yg baru. Rs lebih bsmngt utk bkerja & belajar.
Malam ni kami bt snow cheese cake lagi. Tujuan utama nk bg pada jiran basma...gitu gini jam 9 mlm baru siap...
Resepi tom yam saya:
Bahan A
Isi Ayam
Isi daging
Sotong
Tom yam paste (jenama pantai) - mmg sedap dr Thailand ada dijual di sini
Lengkuas 2 inci- tumbuk kasar
Daun limau purut 3
Serai 2- ketuk
Bwg besar merah 1bj- belah empat
Bwg putih 3 ulas- ketuk
Air secukupnya
Bahan B
Tomato
Kobis
Bunga kobis
Rebus bahan A hingga empuk & buh bahan B. Buh garam. Tunggu smpi mdidih.
Resepi Snow Cheese Cake (Cara saya):
Untuk sebijik kek yg agak kecil
Bahan A
125g cream cheese
25g butter
50ml susu segar
3 biji kuning telur
1 sd bsr jus lemon
sedikit garam
30g tepung kek
10g tepung jagung
Bahan B
70g gula
3 biji telur putih
3/4 sd bsr jus lemon
Cara-cara:
-Cairkan cream cheese, butter, susu segar dgn teknik DOUBLE BOILER. Bila dah cair sejukkan dan ketepikan.
-Campur tepung, tepung jagung, kuning telur, garamdan jus lemon ke dalam adunan cream cheese tadi dan gaul sebati.
-Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Tambah gula dan pukul lagi hingga bertanduk. Buh jus lemon.
- Campurkan adunan bahan A dan B. Bakar menggunakan microwave selama 7 minit. (80). / Oven pd suhu 160 drjh cel mgunakan tekbin waterbath.
Resepi topping:
Cream cheese 123g
Susu pekat manis 4 sudu besar
Whipping cream 70ml
Susu cair 2 sudu besar
cara: putar adunan di atas dimulain dgn cream cheese dan seterusnya bahan2 lain sehingga kembang gebu.
No comments:
Post a Comment
شكرا على تعليقاتك