Tuesday, 31 December 2013

Asam pedas & gelama ikan masin

Tengahari tadi masak simple2 je. Kebetulan hari ni duk kalut beli halawiyyat tuk keluarga di Malaysia. 



Resepi saya: (khas tuk kawan Juhana-asyik minta resepi dr dulu2 keh2)
- Bawang besar, bwg putih, cili besar dikisar
- tumis hingga naik minyak, buh tomato puri.
- buh serbuk kunyit, kicap sikit.
- buh daun kesum, daun kunyit.
- buh air, didih bubuh ikan.
- garam & gula sikit.


Ni pula makan malam kami. Suami goreng makaroni. Sedap! Berebut mkn dgn lubna. Tengah makan teringat khadeeja. Klu dia ada mesti berebut jgk sbb xcukup...

                      

Satu pinggan kongsi 3 mulut. Tengok lubna...

                      

Makaroni tu suami goreng gn puri tomato.

- Tumis bawang besar yg diracik.
- tomato puri.
- isi daging.
- capsicum.
- serbuk bwg putih.
- buh makaroni.
- garam & gula.





No comments:

Post a Comment

شكرا على تعليقاتك

Almari berlaci..

Setelah membuat perbandingan harga dan saiz akhirnya beli di Ikea juga. Dua jenis rak jenis malm 160x78cm dan 80x123cm serta bak...