Saturday 14 November 2015

Masak lemak lengkuas ikan aye, peria & jering

Bukan main panjang nama resepi. Ikan ayer hitam ni bw dari kelantan. Goreng & bekukan. Sampai di jordan simpan dlm freezer dan masaklah dgn apa2 jenis lauk kegemaran. Ini salah satu lauk kegemaran suami & sy jugak sejak berkahwin dgn org kelantan...



Resepi:

Ikan aye
Bawang merah (kisar)
Cil besar merah (kisar)
Lengkuas (kisar)
Serbuk kunyit
Santan paket
Asam keping
Garam

Tumis bahan kisar dgn sedikit minyak, buh serbuk kunyit. Setelah garing buh air, peria, jering & ikan. Masak sehingga mendidih. Buh santan paket. Masak smpi pekat dgn api perlahan sehingga naik minyak.

Boleh makan dgn nasi putih & sambal belacan. Xmau letak peria, letak timun @ kacang panjang pun sedap. Kalau bungkus nasi putih, buh lauk ni dan sambal belacan dan tunggu sampai nasi tu bengkak laaaagi best. Hik3.

Selamat mencuba.

Makan malam syawarma & zinger burger...


Beli di mat'am hanini. Rs muak sgt. Hua3. Padahal sblm tu beria teringin nk mkn syawarma. Syawarma di abu eiz rsnya lebih sedap & xmuak. Xsabar nk suh mak abah adik rs pulak mknn arab sini. Permudahkan perjalanan mereka ya Allah.

No comments:

Post a Comment

شكرا على تعليقاتك

Kenaikan pangkat..rezeki dari Allah

Alhamdulillah..ambil surat kenaikan pangkat di pejabat pendaftar dengan Syikin..rezeki kami sama2.. alhamdulillah